Microsoft Word krijgt tekstvoorspelling gebaseerd op AI

Het tekstverwerkingsprogramma Word voor Windows wordt vanaf komende maand uitgerust met de functie tekstvoorspelling in Microsoft 365. Vanaf dan gaat Word ingetypte letters automatisch aanvullen tot hele woorden. Het programma maakt daarvoor gebruik van artificial intellegence (AI).

25 februari 2021 | Door redactie

Wie de komende maand een woord intypt in Word, ziet dat automatisch in grijze letters aangevuld worden. Door op de Tab-toets te drukken accepteert de gebruiker het woord; met de Esc-toets verwerpt hij het. Volgens Microsoft helpt het gebruikers efficiënter te schrijven door de tekst snel en accuraat te voorspellen. De techreus beweert dat daardoor taal- en spelfouten verminderen.

Schrijven met kunstmatige intelligentie

Dat voorspellen gebeurt met kunstmatige intelligentie (AI), door zogenoemde machine learning. Word ‘raadt’ welk woord de schrijver wil typen. Een algemene zin als ‘Oost, west, thuis …’ wordt automatisch aangevuld met de tekstsuggestie ‘best’. Het programma wordt echter steeds beter in het voorspellen omdat het almaar verder ingevoerd raakt in de schrijfstijl van de gebruiker. Er bestaan al programma’s die praktisch hele zinnen voorspellen tot wel twaalf opvolgende woorden.

Geen toegang tot de data

Volgens Microsoft gebeurt er niets met de informatie die dat oplevert; de techgigant heeft geen toegang tot de data en slaat deze ook niet op, tenzij de gebruiker dat aangeeft in de feedbackfunctie, aldus Microsoft. Schrijvers die liever zelf hun woorden kiezen, kunnen de functie echter ook geheel uitschakelen. Tekstvoorspelling is niet nieuw: Gmail van Google maakt er al langer gebruik van. Ook Outlook werd recent voorzien van de functie. Bij Windows werkt de functie vooralsnog alleen in Engelse teksten, het is nog onduidelijk wanneer deze ook voor Nederlandse teksten beschikbaar komt.