Na september veiliger surfen met Windows 10

9 mei 2017 | Door redactie

Organisaties die Windows 10 gebruiken, kunnen vanaf september veiliger surfen. Dit belooft Microsoft. Dit gebeurt met de zogenoemde Defender Application Guard als de gebruiker surft met de bij Windows horende browser Edge.

Organisaties die veel belang hechten aan veilig surfen, worden op hun wenken bediend door Microsoft. Zij moeten dan wel werken met Windows 10 Enterprise SKU (Build 16188+). Als ze die versie hebben, kunnen ze vanaf september gebruikmaken van de Defender Application Guard. Deze is gekoppeld aan het surfen met de bij Windows 10 (tools) horende browser Edge (tool). Om alles werkend te krijgen, moet iemand binnen de organisatie een zogenoemde ‘white list’ aanleggen en in de Defender Application Guard invoeren. Een ‘white list’ is een overzicht van websites waar de organisatie van vindt dat ze betrouwbaar en veilig zijn. Een werknemer kan deze sites zonder meer bezoeken. Komt hij bij het surfen op een site die niet op deze lijst staat, dan komt de Guard in actie. Deze website wordt buiten het systeem geopend in een zogenoemde 'sand box'. Na het sluiten van de pagina verdwijnt ook alle bijbehorende code, zodat eventuele kwaadaardige elementen niet in aanraking komen met de bedrijfssystemen.

Sommige functies uitgeschakeld

Maar veiligheid heeft wel een prijs; de gebruiker kan binnen dit systeem niet automatisch formulieren laten invullen. Ook het werken met favorieten in de browser is niet mogelijk via de Defender Application Guard. Microsoft heeft wel toegezegd dat de definitieve versie van de Guard de gebruikerscookies van websites op de white list zal bewaren.