Naast Google zijn er ook gespecialiseerde zoekmachines

4 juli 2017 | Door redactie

Google biedt snelle en uitgebreide zoekresultaten, maar is niet gespecialiseerd en ook niet gericht op privacy. Er bestaan zoekmachines buiten Google die zich richten op een speciaal onderwerp of die rekening houden met de privacy van de gebruiker.

Voor de meeste zoekopdrachten geeft Google een snel en uitgebreid resultaat. Maar er is zo gigantisch veel te vinden op internet, dat een gespecialiseerde zoekmachine soms sneller en doelgerichter tot het gewenste resultaat leidt. Zo is slideshare.net bijvoorbeeld een zoekmachine die leidt naar prestentaties en webinars. Met giphy.com zijn allerlei al dan niet geanimeerde gif’s te vinden en boardreader.com spit rond op fora en message boards. Historische zoekopdrachten worden snel afgehandeld door delpher.nl, dat historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften als werkterrein heeft. WolframAlpha duikt diep in de feiten, berekeningen en computerkennis.

Privacyvriendelijke zoekmachines

Degenen die het belangrijk vinden om hun privacy te beschermen bij zoekopdrachten, kunnen terecht bij het Nederlandstalige ixquick.com of zustersite startpage.com. Internationaal georiënteerd en gericht op privacy is zoekmachine duckduckgo.com.