Ontdek de eigenschappen van het muiswieltje

21 juni 2013 | Door redactie

Dat kleine wieltje bovenop uw muis – ook wel bladerwieltje of scroll wheel genoemd – gebruikt u waarschijnlijk al om in webpagina’s of documenten naar beneden en boven te scrollen. Maar er zijn nog veel meer handige opties!

Het bladerwieltje is tegenwoordig op vrijwel alle muizen te vinden. Geen wonder, want het is enorm handig! Maar de meeste mensen benutten het wieltje niet ten volle. Kent u bijvoorbeeld de onderstaandemogelijkheden al?

  • Als u op het bureaublad van Windows Vista of Windows 7 staat en u houdt de Ctrl-toets ingedrukt, kunt u met het bladerwieltje de icoontjes vergroten en verkleinen. Deze truc werkt ook in de Windows Verkenner. Dat is vooral erg handig in een map vol fotobestanden.
  • Als muisknop heeft het bladerwieltje ook unieke functies. Klik maar eens op een icoontje in de taakbalk van Windows. Van dat programma opent zich vervolgens een nieuw venster met een leeg bestand. Heeft u bijvoorbeeld een Word-bestand open en u wilt snel een nieuw Word-document aanmaken? Dan hoeft u alleen maar met het bladerwieltje op het openstaande Word-document in de taakbalk te klikken.
  • Ook tijdens het internetten komt deze extra muisknop van pas. Klikt u bijvoorbeeld met het bladerwieltje op een link, dan opent deze link automatisch in een nieuw tabblad van uw browser.
  • Klikt u met het bladerwieltje op een map met favorieten in uw browser, dan openen automatisch alle webpagina’s in die map zich in een eigen tabblad. Dit werkt zowel in Internet Explorer als in Firefox en Chrome. Deze functie is heel handig, vooral als u een paar mappen met favorieten aanmaakt van websites die u vaak bezoekt.
  • Gaat het scrollen met het bladerwieltje u te snel of juist te langzaam? Dat kunt u eenvoudig aanpassen! Ga in het Configuratiescherm van Windows naar ‘Muis’ en klik op het tabblad ‘Bladerwieltje’. Daarkunt u aanpassen hoe snel het scrollengaat.