Op social media heb je het eeuwige leven

5 maart 2015 | Door redactie

Leuk al die profielen op internet, maar wat gebeurt er met die accounts als je er niet meer bent? In de praktijk blijkt dat het voor familieleden van een overledene moeilijk is om toegang tot zijn account te krijgen. Facebook brengt hier nu verandering in.

Het blijkt in de praktijk moeilijk voor naaste familie om na het overlijden van een partner of kind, diens profielen op sociale media op te heffen.  Het gevolg is dat je op sociale media tot in het oneindige geconfronteerd kunt worden met de aanwezigheid van een inmiddels overleden dierbare. Dat is natuurlijk pijnlijk, want een onaangepaste pagina wekt de indruk dat iemand er nog is. Bovendien is het geen goede reclame voor deze sociale netwerken. Facebook ziet dat nu gelukkig ook in en biedt sinds kort de mogelijkheid om het eigen profiel aan te laten passen na overlijden of het uiteindelijk helemaal op te heffen.

Account verwijderen of opheffen

Je kunt voortaan als eigenaar van een account iemand aanwijzen die na je overlijden gedeeltelijk rechten krijgt om je profielpagina aan te passen. Deze vertegenwoordiger krijgt geen volledige toegang tot het account. Zo kunnen niet alle instellingen worden gewijzigd en kan deze persoon ook geen privéberichten inzien. Je kunt door middel van het zogenoemde 'legacy contract' wel duidelijk maken dat het om het profiel van een inmiddels overleden persoon gaat. Het profiel wordt voorzien van de tekst 'Remembering' (of in het Nederlands ter nagedachtenis of iets dergelijks). De gemachtigde kan ook delen van het profiel verwijderen of het account helemaal opheffen.