Pc elke dag op vaste tijd laten afsluiten

23 oktober 2014 | Door redactie

Misschien vergeet u in uw haast wel eens de computer af te sluiten aan het einde van de werkdag. U kunt dan overwegen om vanaf nu in te stellen dat uw computer elke dag op hetzelfde tijdstip automatisch afsluit. Hier heeft Windows een slimme tool voor: de taakplanner.

Als uw dag erop zit, sluit u natuurlijk netjes uw computer af om energie te sparen. In plaats daarvan kunt u Windows opdracht geven om voortaan automatisch af te sluiten op een bepaald tijdstip. Dat is heel handig als u iedere dag rond dezelfde tijd vertrekt of als uw pc regelmatig nog updates aan het binnenhalen is, terwijl u naar huis wilt.

Windows heeft handige taakplanner

Wilt u de computer automatisch laten afsluiten, dan maakt u hier een taak voor aan in de handige taakplanner van Windows:

  • Klik op de startknop en typ ‘taakplanner’ in de zoekbalk (Windows 7) of ga naar het tegelscherm en tik ‘taakplanner’ (Windows 8).
  • Nadat u de taakplanner heeft geopend, kunt u in de rechterkolom op ‘Taak maken’ klikken.
  • Geef de taak een naam (bijvoorbeeld ‘Afsluiten’) en vink aan zowel ‘Uitvoeren ongeacht of gebruiker wel of niet is aangemeld’ als ‘Met meeste bevoegdheden uitvoeren’.
  • Bij ‘Configureren voor’ selecteert u uw Windows-versie.
  • Ga naar tabblad ‘Triggers’ en klik op ‘Nieuw’. Hier kiest u voor ‘Dagelijks’ en vult u het gewenste tijdstip in.
  • Nu gaat u naar tabblad ‘Acties’, klikt u op ‘Nieuw en vult u bij ‘Programma/script’ in: shutdown.exe.

Eventueel kunt u onder tabblad ‘Voorwaarden’ nog aangeven dat de computer alleen mag afsluiten als u een bepaalde periode niet actief bent geweest. Zo voorkomt u dat de computer automatisch afsluit terwijl u nog aan het werk bent.