Probeer ook eens een andere browser uit!

19 april 2016 | Door redactie

Meestal gebeurt surfen op internet met een van de drie grote browsers. Maar inmiddels is de keus groot, zeker als de browser-apps worden meegeteld. Omdat ze makkelijk naast elkaar kunnen worden geïnstalleerd, ligt experimenteren voor de hand.

Voor de meeste gebruikers is de manier waarop ze internet bezoeken gebonden aan één van de vier grote browsers: Internet Explorer (en zijn nieuwe broertje Edge), Chrome, Firefox en – voor Apple-adepten – Safari. Maar het leuke van browsers is dat ze naast elkaar te installeren zijn. Ze zitten elkaar niet in de weg en je kunt ze ook nog zonder problemen naast elkaar open zetten. Dat maakt de weg vrij voor uitproberen en experimenteren. Browsen is namelijk ook een kwestie van gewenning. Voor wie de moeite neemt om even met een nieuwe browser te stoeien, kunnen alternatieve browsers vaak verrassend prettige of specifieke eigenschappen hebben. Voor de pc is er keus uit zo’n twintig varianten. Van snelle browsers die het geheugen nauwelijks belasten tot ‘draagbare’ browsers en browsers voor doe-het-zelvers. Browserchecker heeft er een aantal bij elkaar gezet.

Ook mobiel veel alternatieven

Voor mobiele apparaten zijn eveneens browsers nodig. Er is altijd een voorgeïnstalleerd exemplaar aanwezig, maar ook mobiel is de keus uit alternatieve browser-apps groot. Daartussen zitten zowel oude bekenden als namen die nieuw zijn en niet beschikbaar voor de desktop. Ook hier is het dus een kwestie van uitproberen. De rubriek AppLab in Office Rendement 5-2016 (17 mei op de mat) zal een paar minder bekende mobiele browsers uittesten.