Rijen en kolommen vastzetten in Excel

7 maart 2019 | Door redactie

U heeft een handig overzicht gemaakt in Excel dat uit veel rijen en kolommen bestaat. Prettig en overzichtelijk ingedeeld, tot u naar beneden scrolt. De kopjes van de rijen raken uit beeld en u raakt het overzicht snel kwijt. U kunt dan telkens weer terug naar boven scrollen naar de titel, maar het kan ook eenvoudiger, door het vastzetten van de rij of kolom met de titels.

Bij het werken met rekenbladen in Excel wilt u wel graag het overzicht kunnen behouden. Het vastzetten van een rij of kolom die u in beeld wilt blijven houden tijdens het scrollen, doet u door deze te blokkeren. Dit werkt als volgt: ga naar Beeld en klik dan op Blokkeren. Daar heeft u meerdere opties.

  • Vastzetten van de bovenste rij met de titel: Klik op Bovenste rij blokkeren.
  • Vastzetten van meerdere rijen: Klik eerst in de eerste cel onder de rijen die u geblokkeerd wilt hebben. Klik vervolgens op Titelblokkering en de rijen boven deze cel blijven vaststaan.
  • Vastzetten van een kolom: Klik op Eerste kolom blokkeren. Wanneer u nu naar rechts scrolt, blijft de linkerkolom staan.
  • Vastzetten meerdere kolommen: Klik eerst in de eerste cel naast de kolommen die u wilt blokkeren, klik vervolgens op Titelblokkering en de kolommen ernaast blijven vaststaan.

Wanneer u een blokkering op wilt heffen, klikt u op Blokkeren en vervolgens op Titelblokkering opheffen. Dit geldt niet alleen voor de blokkering van de titel, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, maar voor iedere blokkering die op dat moment actief is.

Afdrukken van titels

Wanneer u bij het afdrukken van het Excelbestand wilt dat de titels ook boven elke pagina getoond worden, gaat u naar het tabblad Pagina-indeling en vervolgens naar Titels afdrukken. Bij Afdrukbereik geeft u aan welke rijen en/of kolommen op elke af te drukken pagina getoond moeten worden.