Snel een maand- of jaarplanning maken in Excel

18 mei 2018 | Door redactie

Rekenprogramma Excel wordt vooral gebruikt om getallen bij elkaar op te tellen en grafieken te maken. Maar wist u dat u in Excel ook snel en eenvoudig een maand- of jaarplanning kunt maken?

In een planner kunt u een agenda of jaaroverzicht maken met daarin afspraken en deadlines. Ook kunt u er een urenregistratie, kasboek of uitgavenoverzicht van uitgebrachte producten in bijhouden. Helaas is het nogal wat werk om alle 365 dagen van het jaar handmatig in te vullen. Maar in Excel hoeft dat dan ook niet, dit programma kan dit automatisch voor u doen (tool).  

Laat Excel het werk voor u doen

Om bijvoorbeeld een jaarplanning te maken, gaat u als volgt te werk:

  • Zet in de eerste cel de eerste datum, bijvoorbeeld 1-1-2019.
  • Vervolgens klikt u die cel aan, en houdt u de cursor boven het zwarte vierkantje rechts onderin tot deze een zwart plusje wordt. Klik daarop en trek deze naar beneden.
  • U ziet als u dat doet onder de cursor (in een grijs vlak) Excel meetellen met elke cel die u naar beneden selecteert.
  • Wanneer u bij het einde van de maand, het kwartaal of het jaar gekomen bent, laat u de muisknop los. Excel zet meteen alle data keurig in het geselecteerde veld.

Gebruik maken van tabbladen

Door bijvoorbeeld een kwartaal of een maand per tabblad te gebruiken, blijft de jaarplanning uiterst overzichtelijk en hoeft u niet eindeloos te scrollen. Tabbladen kunt u ook gebruiken om in- en uitgaven van elkaar te scheidden.