Software downloaden zonder zorgen

30 juli 2018 | Door redactie

Zodra er programma’s gedownload worden van internet is de kans groot dat er allerlei ongewenste software meekomt. Uiteraard draaien er op kantoor op elke computer virusscanners. Maar die beschermen niet tegen ongewenste programma’s. Gebruikers kunnen echter zelf veel doen om veilig software te downloaden.

Ongewenste software kan vervelende gevolgen hebben. Ineens is de standaard zoekmachine veranderd, is er een werkbalk (toolbar) toegevoegd of staat het bureaublad vol met onbekende pictogrammen. Achter de schermen draaien er nieuwe programma’s waar niemand om gevraagd heeft en die de computer traag maken (tool). Vaak nestelen deze zich diep in het computersysteem en laten zich maar lastig verwijderen. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.

Voorkomen met deze vier tips

Pas de volgende vier tips toe om zonder zorgen over onveilige situaties software op de pc of laptop te zetten.

  • Kies een betrouwbare website

Vooropgesteld dat de organisatie zelf downloaden toestaat; doe dat dan alleen van betrouwbare websites. Dit is soms lastig te achterhalen. Wat houvast kan geven, is kijken of een website een certificaat heeft (tool) en zoeken naar reviews van anderen. Wat in ieder geval nooit verstandig is, is het downloaden via verzamelwebsites die meerdere programma’s aanbieden. Daar kan gemakkelijk onveilige software tussen zitten. Ook kan de gebruiker tijdens het downloaden omgeleid worden naar een andere (onbetrouwbare) website. Download alleen via de eigen site van de ontwikkelaar van de software.

  • Klik op de juiste downloadknop

Op verzamelwebsites van programma’s staan vaak meerdere knoppen om een programma te downloaden. Slechts één is gekoppeld aan het gewenste programma. Het is lastig de juiste knop te vinden tussen alle knoppen van andere softwareaanbieders. Die kunnen leiden naar een programma met ongewenste software. Ook een reden om deze downloadsites te vermijden.

  • Uitvoeren of opslaan

Bij het downloaden van een programma bestaat de keuze ‘uitvoeren’ of ‘opslaan’. Kies altijd voor opslaan. Het programma wordt dan op de computer opgeslagen. Laat het voor installeren scannen door uw virusscanner. Dit kan niet als ‘uitvoeren’ gekozen wordt en het programma vanaf internet wordt geïnstalleerd.

  • Let goed op bij het installeren

De installatie zelf geeft de grootste kans op ongevraagde software. Wanneer er klakkeloos op ‘verder’ of ‘volgende’ geklikt wordt, wordt er gauw over de vinkjes bij software van derden heen gekeken. Dan staat er ineens een nieuwe toolbar in de webbrowser, zijn er instellingen veranderd of is er een ongewenst programma mee geïnstalleerd. Die dingen staan vaak standaard aangevinkt. Door het vinkje weg te halen worden ze niet geïnstalleerd.