Speciaal uiterlijk voor bepaalde Excel-cellen

23 mei 2013 | Door redactie

Bent u een fanatiek Excel-gebruiker omdat u vaak planningen, rapportages en overzichten in elkaar moet draaien, dan kan het overzichtelijk zijn als cellen automatisch een afwijkende kleur tekst of achtergrond krijgen als er een bepaalde waarde in staat. Bij financiële overzichten is het bijvoorbeeld handig om negatieve bedragen in rood weer te geven. Dit doet u via regels voor voorwaardelijke opmaak.

Met de optie ‘Voorwaardelijke opmaak’ kunt u in uw Excel-bestanden cellen met een bepaalde waarde een speciaal uiterlijk geven. U kunt meerdere regels voor voorwaardelijke opmaak maken in één bestand. U moet dit in elk bestand één keer instellen. Opmaak die u daarna met de hand aan een cel toekent, wordt door de voorwaardelijke opmaak overschreven.

Voorwaardelijke opmaak instellen

Als u een vakantieplanning bijhoudt in Excel, kunt u bijvoorbeeld iedere cel waarin het woord ‘vrij’ staat automatisch een geel achtergrondkleurtje geven. Daarnaast kunt u de achtergrond van de cel rood laten worden als er ‘ziek’ wordt ingevuld en blauw bij de celwaarde ‘thuiswerk’.
U stelt de voorwaardelijke opmaak als volgt in:

  1. Selecteer in uw Excelbestand alle cellen waar u de voorwaardelijke opmaak op wilt toepassen.
  2. Klik op de optie ‘Voorwaardelijke opmaak’ in het tabblad Start.
  3. Kies ‘Nieuwe regel’.
  4. Kies voor de optie ‘Alleen cellen opmaken met’.
  5. Stel via de dropdown-menu’s in welke voorwaarde u wilt stellen, bijvoorbeeld ‘Celwaarde kleiner dan 0’.
  6. Kies de opmaak die u wilt zien als de voorwaarde waar is. Als u op de knop [Opmaak] klikt, kunt u het lettertype, de rand en de achtergrond van de cel bepalen.
  7. Klik op [OK].