Toevoegen NoScript aan Chrome maakt browsen veiliger

De veiligheid bij het surfen kan aanzienlijk vergroot worden door het blokkeren van allerlei scripts. Firefox-extensie NoScript biedt hiervoor uitgebreide mogelijkheden. Nu gaat ook Chrome het gebruik van NoScript ondersteunen. Op dit moment nog in beta, maar vanaf de zomer officieel.

15 april 2019 | Door redactie

Sinds jaar en dag is in browser Firefox de extensie NoScript beschikbaar. Vanaf nu biedt ook browser Chrome onderdak aan deze populaire en nuttige extensie. Met NoScript wordt een website in eerste instantie gedownload zonder Javascript, Flash of andere zogenoemde ‘actieve inhoud’. Javascript wordt vaak door cybercriminelen gebruikt om een kwaadaardige code een website binnen te smokkelen, bijvoorbeeld in de vorm van advertenties. De gebruiker kan vervolgens per script (vaak een stuk of vijf per website) besluiten dit te activeren: permanent, tijdelijk of helemaal niet. Hierdoor wordt surfen behoorlijk veel veiliger (tool). Voor vertrouwde websites kan permanent toestemming verleend worden.

Trackers, cookies en socialmediaknoppen

Een kleine kanttekening is wel dat Javascript zo veelvuldig wordt ingezet, dat veel websites niet werken zonder. Is het absoluut noodzakelijk een site te bezoeken, dan moet in veel gevallen Javascript toch toegestaan worden. Actieve inhoud wordt ingezet voor een veelheid aan elementen. Zo worden trackers ermee aangestuurd, of de elementen waarmee de handelingen van een surfer op de site kunnen worden gevolgd. Maar ook de socialmediaknoppen of de mogelijkheid om cookies te plaatsen en in te lezen kan ermee geregeld worden.