Twitter verhoogt tekenlimiet van 140 naar 280

9 november 2017 | Door redactie

Twitter heeft het aantal tekens dat Twitteraars in hun berichten mogen gebruiken, verdubbeld van 140 naar 280 tekens. Deze aanpassing geldt wereldwijd, met uitzondering van China, Japan en Noord- en Zuid-Korea. In die talen kan een teken een lettergreep of zelfs een woord vertegenwoordigen.

Twitteraars - zowel zakelijk (tool) als privé - krijgen meer tekens tot hun beschikking. Voortaan worden berichten niet meer beperkt door de grens van 140 tekens. Die is nu namelijk opgetrokken naar 280 tekens. Natuurlijk juichen gebruikers dit toe, omdat ze meer ruimte hebben om hun gedachten digitaal te formuleren. Maar ook Twitter zelf heeft er een belang bij. Door een ruimere limiet te stellen, beperkt Twitter de tijd die gebruikers nodig hebben om een bericht op te stellen. In de praktijk waren ze namelijk vaak lang bezig om de tweet op lengte te krijgen. Als Twitteraars sneller berichten kunnen maken, gaan ze er ook meer versturen, zo is de redenatie van Twitter. Daardoor zou het aantal tweets behoorlijk toe moeten nemen en daar profiteert het berichtenplatform dan weer van. Op dit moment zit Twitter een beetje in een neergaande spiraal, dus het zou een welkome verbetering kunnen zijn.

Limiet wordt zelden gehaald

De beslissing volgt op een proef die afgelopen september is gehouden. Twitter was een beetje bang dat iedereen het volledige tekenaantal zou gaan gebruiken, waardoor gebruikers weer lang bezig zouden zijn de berichtjes te lezen en de tijdlijn snel vol zou lopen. Uiteindelijk bleek echter dat Twitteraars de verhoogde limiet alleen gebruikten als ze die echt nodig hadden; precies de situatie waar Twitter op hoopte.