U kunt best zonder uw muis

23 september 2011 | Door redactie

Tijdens het werken op de computer gebruikt u een muis en een toetsenbord. Mocht uw muis plotseling de geest geven, dan hoeft u niet in paniek te raken. Alles wat uw muis kan, kan het toetsenbord ook. Als u in Windows 7 maar de juiste sneltoetsen paraat heeft, kunt u rustig verder werken. Er zijn zelfs sneltoetsen die u niet uit uw hoofd hoeft te leren.

Uw hand ligt een groot deel van de werkdag op de computermuis. U moet tenslotte veel schuiven en klikken. Zoals u weet is dit niet goed voor uw hand, pols, arm en schouder. Om klachten zoals RSI te voorkomen, kunt u de muis beter af en toe inruilen voor het toetsenbord. Hier alvast enkele handige toetscombinaties voor Windows 7 om uw muisarm een beetje rust te geven:

  • In de taakbalk heeft u verschillende programma’s geminimaliseerd. Als u deze wilt maximaliseren, klikt u er normaal gesproken met de muis op. Door de Windowsknop en het cijfer 1 tegelijk ingedrukt te houden, opent u zonder hulp van de muis het programma dat als eerste in de taakbalk staat. Om het programma ernaast te openen drukt u de Windowsknop tegelijk met het cijfer 2 in. Het cijfer bepaalt dus welk programma in uw beeld verschijnt.
  • Er is ook een andere manier om de programma’s in uw taakbalk te openen. Druk een paar keer tegelijk op de Windowstoets en de letter T. U ziet nu dat de icoontjes in de taakbalk oplichten. Als u het op het programma staat dat u wilt openen, drukt u op Enter om te maximaliseren.

    Sneltoetsen Windows 7

  • Wanneer u de Windowsknop samen met Alt en 1 indrukt, verschijnt er een snelmenu. Hierin kunt u onder andere de Windows Verkenner openen en de bestanden die u vaak gebruikt. U selecteert met de pijltjes en drukt op Enter om iets te openen.
  • Stel, u heeft een Word 2007-document geopend via de sneltoetsen. Dan vraagt u zich natuurlijk af hoe u verder moet in het programma zelf. Als u in Word de Alt-knop een paar seconden ingedrukt houdt, ziet u vanzelf de juiste sneltoetsen verschijnen in de werkbalk. Die hoeft u dus niet uit uw hoofd te leren!

Sneltoetsen Word 2007