Verdwijn van de radar bij zoekmachine Google

31 augustus 2015 | Door redactie

Bent u het zat dat er van alles over u te achterhalen is via Google, dan is dit uw kans. U kunt sinds kort alles wissen wat de zoekmachine ooit heeft opgeslagen over u. Zowel zoekopdrachten als zoekresultaten en aangeklikte websites. U wordt weer een onbeschreven blad.

Er is via Google van alles over u te achterhalen. Welke zoekopdrachten u heeft gegeven, welke resultaten u heeft bekeken, welke websites en afbeeldingen u heeft aangeklikt. En dat zijn nou net die zaken die u niet via uw browsergeschiedenis kunt wissen. U kunt nu niet alleen uw zoekopdrachtgegevens wissen, maar u kunt ze ook downloaden en inzien. Daarna kunt u alsnog beslissen om alles te verwijderen. Wilt u eerst weten wat Google over u weet, ga dan als volgt te werk:

  • Stap 1: ga naar Web- en appactiviteit in Google, log in en klik rechtsboven op ‘Menu openen’ (icoontje met drie bolletjes).
  • Stap 2: Klik op ‘Zoekopdrachten downloaden’ en vervolgens op ‘ARCHIEF MAKEN’ (let op: Google waarschuwt om dit niet op openbare pc’s te doen).
  • Stap 3: Google stuurt u een e-mail met daarin een link naar het overzicht van uw zoekgeschiedenis.                                  

Stappen om uw geschiedenis te wissen

Klaar om alles te wissen wat Google over u heeft opgeslagen? Volg dan de volgende stappen:

  • Stap 1: ga naar  Web- en appactiviteit in Google, log in en klik rechtsboven op ‘Menu openen’ (icoontje met drie bolletjes).
  • Stap 2: Klik op ‘Opties verwijderen’.
  • Stap 3: Geef aan of u alle gegevens van vandaag, gisteren, de afgelopen vier weken of alles (onbeperkt) wilt verwijderen. Klik op ‘Verwijderen’.

Alle resultaten laten staan

Google noemt een paar redenen waarom het verstandig is om niet (al) uw gegevens te wissen. Zo is Google ¬– naar eigen zeggen – beter in staat om goede en snelle zoekresultaten te leveren bij uw zoekopdracht op basis van uw zoekgeschiedenis. Daarnaast is een goede werking van producten als Google Maps en Google Now gebaseerd op dit soort gegevens. Het wissen ervan zou een goede werking tegengaan.