Verschillende nieuwtjes na update Windows 11

6 oktober 2022 | Door redactie

Versie 11 van besturingssysteem Windows heeft onlangs zijn eerste grote update gekregen. Er zijn enkele verbeteringen en veranderingen aangebracht in onder meer het startmenu, de snelle instellingen en het onderdeel Taakbeheer.

Dankzij de recente update van Windows 11 is om te beginnen het rangschikken van apps op het bureaublad overzichtelijker en daardoor tijdbesparender gemaakt. Speciale onderdelen voor de werkomgeving, zoals de anti-afleidingsapp Focus en de ‘niet-storen’-functie, zijn verder verbeterd. Daarnaast is er nu een onderdeel om met de stem de computer te bedienen en te dicteren. Ook voorlezen moet met behulp van nieuwe spraaktechnologie realistischer gaan klinken, aldus Microsoft. Een opvallende toevoeging – bedoeld voor hybride werken (artikel) en vergaderen – is de automatische ondertiteling van elke vorm van audio. Dat zou tijdens online meetings uitkomst moeten bieden als niet iedereen goed verstaanbaar is.

Betere bescherming tegen malware en phishing

Op het gebied van cybersecurity voor de organisatie (tools) zijn er ook enkele nieuwtjes in (de Enterprise-versie van) Windows 11 geïntroduceerd. Zo is er een op kunstmatige intelligentie (KI) gebaseerde blokkademogelijkheid voor niet-vertrouwde en niet-gecertificeerde apps (e-learning). Hierdoor wordt de kans kleiner dat daarmee malware in de bedrijfssystemen terechtkomt. Met het Defender SmartScreen krijgt de gebruiker een betere bescherming tegen phishing. Windows Hello voor Bedrijven maakt daarnaast het gebruik van wachtwoorden overbodig, doordat het onderdeel de eindgebruiker uniek kan identificeren met gezichtsherkenning of vingerafdruk.

Bijlagen bij dit bericht

Het auteursrecht op apps
E-learning | VideoCollege 9 minuten