Weg met te brede kolommen in Excel

17 januari 2024 | Door redactie

De rijen en kolommen zijn een cruciaal onderdeel van Excel. Helaas staan de rijen en kolommen in Excel er lang niet altijd zo bij als u zou willen. Soms typt u te veel tekst in een cel waardoor niet alles zichtbaar is. Of alle tekst is juist wel zichtbaar, maar dat levert een hele brede cel op. U hoeft zich daar niet langer aan te ergeren. Met een paar trucs lost u dit soort problemen in Excel snel op.

Excel is een ontzettend handig programma. Toch zult u zich af en toe groen en geel ergeren als u aan het werk bent in Excel (tool). Het is u vast wel eens overkomen dat de cel niet breed genoeg was voor de tekst. Veel mensen selecteren dan de cel om alsnog de volledige tekst te lezen. Dat kan simpeler. Selecteer het hele werkblad door een cel aan te klikken en Ctrl + A in te drukken. Dubbelklik nu op een willekeurige kolomscheiding (de lijntjes tussen de bovenste rij kolommen). Nu passen de kolommen zich aan de tekst in de cellen aan.

Kolom langer maken

Deze methode kan nadelig uitpakken als u erg veel tekst heeft getypt in een kolom. Die wordt dan wel heel breed. Om de kolom smaller te maken, kunt u de tekst afbreken. Ga in de cel op de plek staan waar u de tekst wilt afbreken. Druk vervolgens Alt + Enter in om een zogenoemde harde return in te voegen. De tekst is nu over twee regels verdeeld in plaats van over één lange. Dit trucje kunt u meerdere malen toepassen, totdat de breedte van de cel naar uw zin is. U kunt er ook voor kiezen om de tekst automatisch te laten afbreken. Selecteer de kolom en kies bij Start voor Uitlijning en Terugloop of via sneltoets Alt + H + W.