WhatsApp houdt ongevraagd de tijd bij

18 januari 2013 | Door redactie

Misschien is het u wel eens opgevallen dat u in een WhatsApp-gesprek vaak ‘Laatst gezien’ ziet staan, gevolgd door een tijdstip. WhatsApp geeft hiermee aan wanneer uw contacten voor het laatst actief zijn geweest. Uw contacten kunnen ook zien wanneer het de laatste keer was dat u WhatsApp heeft gebruikt. Tenzij u dat afschermt.

WhatsApp is een handige app om op afstand contact te houden met uw collega’s. Een standaard instelling van WhatsApp is dat in gespreksvensters ‘Laatst gezien:’ en een tijdstip staat. Dat tijdstip vermeldt de laatste keer dat een gebruiker de app heeft afgesloten. Collega’s kunnen daardoor zien hoe actief u de app gebruikt, en dat kunt u als een inbreuk op uw privacy ervaren.

Tijdstempel uitschakelen

De zogenoemde ‘timestamp’ (tijdstempel) kunt u uitzetten, maar alleen op iPhones en iPads. Op Android-toestellen bestaat die mogelijkheid niet. U gaat hiervoor op het toestel naar Instellingen en vervolgens Chat Instellingen. Hier zet u de tijdstempel uit. Eén kanttekening: u zet hiermee niet uit dat het woordje ‘Online’ oplicht zodra u de app opent. Anderen die ook online zijn, kunnen nog gewoon zien wanneer u WhatsApp open heeft staan.