Windows 8.1 slankt af voor tablets

14 april 2014 | Door redactie

Koop een tablet of een smartphone en u denkt dat u ruim voldoende opslagruimte heeft als u bijvoorbeeld 16 GB bij de specificaties ziet staan. Maar die hoeveelheid is ‘bruto’; het besturingssysteem en de extra’s van de fabrikant halen hier heel wat vanaf. U houdt dus flink minder ruimte over. Windows probeert dit nu op te lossen door een versie van Windows 8.1 uit te brengen voor apparaten met weinig opslagruimte.

Van de hoeveelheid opslagruimte op uw smartphone of tablet blijft in de praktijk een stuk minder over. Fabrikanten zetten hun besturingssysteem erop en een – soms – aanzienlijke hoeveelheid eigen software die ook niet te verwijderen is. Ruimte voor een SD-kaartje zou de opslagcapaciteit kunnen vergroten, maar vaak kunt u daar alleen foto’s, video en muziek op kwijt. De fabrikant staat dan niet toe dat u apps naar de SD-kaart verplaatst. Vooral Windows maakte het bont; koop een tablet met 16 GB opslagruimte en zet er Windows 8.1 op. U houdt dan nog maar 7 GB over. Microsoft komt hier nu aan tegemoet door een speciale versie van 8.1  voor tablets te lanceren. Die neemt maar 4 GB in beslag, waardoor u nog 12 GB overhoudt. Op een speciale weblog legt Microsoft uit hoe dit werkt.

Test van opslagruimte bij smartphones 

In PC Rendement 4 vindt u een overzicht van de opslagruimte die u overhoudt bij een aantal smartphones die op dit moment populair zijn. De Britse consumentenorganisatie Which? voerde de test onlangs uit. U vindt het overzicht met de resultaten van een aantal toestellen op pagina 2-3.