Windows 8.1 slankt af voor tablets

Koop een tablet of een smartphone en u denkt dat u ruim voldoende opslagruimte heeft als u bijvoorbeeld 16 GB bij de specificaties ziet staan. Maar die hoeveelheid is ‘bruto’; het besturingssysteem en de extra’s van de fabrikant halen hier heel wat vanaf. U houdt dus flink minder ruimte over. Windows probeert dit nu op te lossen door een versie van Windows 8.1 uit te brengen voor apparaten met weinig opslagruimte.

14 april 2014 | Door redactie

Van de hoeveelheid opslagruimte op uw smartphone of tablet blijft in de praktijk een stuk minder over. Fabrikanten zetten hun besturingssysteem erop en een – soms – aanzienlijke hoeveelheid eigen software die ook niet te verwijderen is. Ruimte voor een SD-kaartje zou de opslagcapaciteit kunnen vergroten, maar vaak kunt u daar alleen foto’s, video en muziek op kwijt. De fabrikant staat dan niet toe dat u apps naar de SD-kaart verplaatst. Vooral Windows maakte het bont; koop een tablet met 16 GB opslagruimte en zet er Windows 8.1 op. U houdt dan nog maar 7 GB over. Microsoft komt hier nu aan tegemoet door een speciale versie van 8.1  voor tablets te lanceren. Die neemt maar 4 GB in beslag, waardoor u nog 12 GB overhoudt. Op een speciale weblog legt Microsoft uit hoe dit werkt.

Test van opslagruimte bij smartphones 

In PC Rendement 4 vindt u een overzicht van de opslagruimte die u overhoudt bij een aantal smartphones die op dit moment populair zijn. De Britse consumentenorganisatie Which? voerde de test onlangs uit. U vindt het overzicht met de resultaten van een aantal toestellen op pagina 2-3.