Windowsgebruikers alleen nog update bij juiste registersleutel

9 januari 2018 | Door redactie

Microsoft maakte bekend dat niet alle Windows-gebruikers na januari beveiligingsupdates zullen ontvangen. De samenwerking tussen de updates en sommige antivirusproducten blijkt te kunnen leiden tot een vastlopend systeem. De antivirusleveranciers moeten voor de oplossing zorgen, en gelukkig hebben ze dat vrijwel allemaal gedaan.

Microsoft voorziet zijn gebruikers maandelijks van veiligheidsupdates. Het bedrijf constateerde echter dat sommige antivirusproducten in combinatie met de updates kunnen leiden tot het vastlopen van het systeem van de gebruiker. Daarom besloot Microsoft dat de antivirusproducenten moeten zorgen voor een speciale registersleutel die de problemen voorkomt. Alleen gebruikers die zo’n sleutel in het register hebben, krijgen vanaf januari nog updates. Gelukkig hebben de antivirusproducenten de waarschuwing ter harte genomen. Van alle grote leveranciers blijken alleen F-PROT, Trend Micro en McAfee de dag na de waarschuwing van Microsoft nog geen aangepaste registersleutel te hebben aangeleverd. De laatste twee verwachten snel te kunnen aanleveren, F-PROT kiest voor een aanpassing die gebruikers handmatig (tool) moeten installeren. Dit is te zien in het overzicht dat de Britse beveiligingsonderzoeker Kevin Beaumont heeft opgesteld.

Altijd eerst een back-up maken

Van de kleinere namen onder de antivirusproducenten is nog wel een behoorlijk aantal er niet in geslaagd op tijd een nieuwe registersleutel aan te leveren. Vrij veel ervan hebben ook gekozen voor de oplossing waarbij de gebruiker zelf handmatig in het register moet duiken voor de noodzakelijke aanpassingen. In dat laatste geval geldt: maak altijd een back-up (tools), aangezien een fout in het register ertoe kan leiden dat het volledige systeem er de brui aan geeft.