Zelf handmatig een app installeren

21 januari 2013 | Door redactie

Een Android-app installeren verloopt geautomatiseerd via de Play Store. Maar het kan handig of nodig zijn om zelf handmatig een app op uw tablet of smartphone te zetten. Met de juiste tools is dat niet moeilijk. Ga hiervoor op zoek naar het .apk-bestand van de app. Dit is vergelijkbaar met een .zip-bestand op de pc. Maar blijf wel op uw hoede en installeer alleen uit betrouwbare bron.

Soms zijn er Android-apps die u niet in de Google Play Store kunt vinden. Dat komt vooral voor bij apps die direct door de ontwikkelaar worden aangeboden. Dan gaat het vaak om .apk-bestanden die alleen werken op apparaten die ‘geroot’ zijn (de gebruiker kan zelf ingrijpen in het besturingssysteem). Die zijn dan alleen te krijgen via de website van de ontwikkelaar. Maar het kan ook dat u op uw werk een tip tegenkomt over een handige app voor op uw tablet die thuis op de bank ligt. Als u bang bent dat u die thuis niet meer terug kunt vinden, kunt u het .apk-bestand alvast downloaden. U kunt het in beide gevallen later handmatig installeren. 

Toestemming voor apps van derden

Hiervoor moet u in ieder geval een bestandsbeheerder (file manager) of een app-installer op uw tablet hebben staan. Hiervan zijn er genoeg te vinden in de Play Store. Zet de app met bestandsextensie .apk in een map naar keuze op uw tablet en open de bestandsbeheerder of app-installer. Zorg dat bij de instellingen op uw tablet is aangevinkt dat u apps van derden mag installeren. Ga nu naar de map waar u het .apk-bestand heeft opgeslagen en tik erop. Het installeert zichzelf nu automatisch. Meestal werkt het ook als u het .apk-bestand op een micro-sd-kaartje gezet heeft.