Bereidheid om leerbedrijf te zijn staat onder druk

21 februari 2012 | Door redactie

Jongeren zijn één van de groepen op de arbeidsmarkt die vaak als eersten de negatieve gevolgen van een recessie voelen. In de huidige economische malaise lijkt de praktijkvorming van leerlingen en jonge werknemers op mbo-niveau onder druk te staan. Dit blijkt uit de Basiscijfers Jeugd die begin februari werden gepubliceerd door Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en UWV WERKbedrijf.

Hoewel de jeugdwerkloosheid vergeleken met een jaar eerder stabiel is, lijken de perspectieven voor jongeren te verslechteren. Zo nam het aantal vacatures op mbo-niveau de laatste vier maanden van 2011 af in vergelijking met de vier maanden daarvoor. Dit betekent een terugloop van het aantal stageplaatsen en leerbanen voor mbo’ers. Hoewel na de zomer bedrijven meer stage- en leerbaanovereenkomsten sloten met leerlingen, lijkt het aantal leerbedrijven in veel regio’s te dalen. Sectoren waar tekorten dreigen te ontstaan, zijn afbouw en welzijn.

Investeren in leerbedrijf loont

Leerlingen hebben stageplaatsen en leerbanen nodig om met een opleiding te starten of deze af te ronden. Besluit uw organisatie niet langer als leerbedrijf te fungeren, dan dwarsboomt u de toetreding van jonge arbeidskrachten tot de arbeidsmarkt. Daarnaast ontneemt u uw organisatie de kans om talentvolle werknemers op een vroeg moment in hun loopbaan aan u te binden. Als leerbedrijf kunt u op de krapper wordende arbeidsmarkt de slag winnen om goed gekwalificeerd personeel. Dat maakt een investering in dit predicaat de moeite waard.