Subsidie voor jongere met Startersbeurs

22 mei 2014 | Door redactie

Ook voor de begeleidingskosten van voormalig werkloze jongeren die op basis van een Startersbeurs bij uw organisatie werkervaring opdoen, kan sinds kort subsidie worden aangevraagd in banenplannen. Dat is het resultaat van een aanpassing van de Regeling cofinanciering sectorplannen.

Biedt u een langdurig werkloze jongere een werkervaringsplek en is die jongere bij uw organisatie werkzaam op grond van een zogeheten Startersbeurs, dan kunt u voor de begeleidingskosten subsidie krijgen binnen een banenplan, zo blijkt uit een recente aanpassing van de Regeling cofinanciering sectorplannen. De werkervaringsplek moet aan de volgende regels voldoen:

  • De jongere doet met een Startersbeurs werkervaring bij uw organisatie op.
  • De jongere valt binnen de leeftijdsgroep 18 tot en met 26 jaar en heeft een mbo 2-, mbo 3-, mbo 4-, hbo- of wo-diploma.
  • De jongere werkt 32 uur per week bij uw organisatie op basis van een leerovereenkomst die maximaal zes maanden duurt.
  • Na afloop van de leerovereenkomst is er uitzicht op een baan.
  • De medewerker ontvangt van u een financiële tegemoetkoming van € 500 netto per maand (inclusief vakantiebijslag).
  • Bovendien reserveert u per maand een spaartegoed van € 100. Dit spaartegoed kan de jongere na afloop gebruiken voor een cursus of certificeringstraject.

Vergoeding van € 500 van gemeente

Van de gemeente krijgt u een vergoeding van € 500 per maand voor iedere maand dat de jongere bij u werkzaam is op basis van de Startersbeurs. Deze kosten worden vergoed door de gemeente en komen daardoor niet in aanmerking voor cofinanciering van sectorplannen. Kost de begeleiding van de jongere méér, dan komen de extra kosten in aanmerking voor cofinanciering.

Subsidie is bedoeld voor begeleidingskosten

Voor de Regeling cofinanciering sectorplannen worden niet de loonkosten maar de begeleidingskosten gesubsidieerd. Subsidie voor de loonkosten is niet mogelijk, omdat deze jongeren niet in dienst zijn maar werkervaring opdoen in het kader van een leerovereenkomst. Omdat er geen arbeidsovereenkomst is, is er dus ook geen sprake van loonkosten.