Hoe komen we aan een goede stagiair?

11 augustus 2020

Voor onze organisatie zoeken we goede stagiairs. Waar kunnen we die vinden? We willen graag bijdragen aan het leerproces van een student of een leerling, maar we vinden het zonde van de tijd om te investeren in een ongemotiveerde stagiair. Hoe herkennen we een ongemotiveerde stagiair? 

Er zijn 2 mogelijkheden om aan een stagiair te komen: de stagiair vindt u of u vindt de stagiair.

Laat de stagiair u vinden

1. Plaats de vacature op www.stagemarkt.nl

Deze website is een initiatief van Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Via deze organisatie kunt u uw vacature aanmelden als u erkend bent als leerbedrijf (tool).

2. Als u niet erkend bent als leerbedrijf, dan kunt u de vacature op uw eigen website zetten en op één van de vele vacaturewebsites.

U zoekt zelf naar een stagiair

1. U kunt bijvoorbeeld in zee gaan met www.stageplaza.nl. Bedrijven met een stageplaats betalen een vast bedrag per geplaatste stage. Voor bedrijven die meerdere stagiairs kunnen gebruiken is een pakketprijs mogelijk.

2. Een andere bekende aanbieder is www.stage.nl, onderdeel van Young Capital. Hier kan uw bedrijf zoeken in de database naar beschikbare studenten, maar ook een vacature plaatsen.

3. Laat ook binnen uw bedrijf weten dat u een stagiair zoekt: het komt regelmatig voor dat een werknemer, relatie of een klant iemand kent die een stage zoekt.

Hoe herkent u een gemotiveerde stagiair?

Het is verstandig om eerst een kennismakingsgesprek te voeren met een student of een leerling, voordat u hem aanneemt als stagiair. Maakt de stagiair een enthousiaste indruk? Was hij op tijd? Heeft hij nagedacht over wat hij aan zou trekken naar het gesprek?

Let er hierbij wel op dat u onderscheid maakt tussen ongemotiveerd zijn en nog moeten leren wat het betekent om te werken. Want dat is natuurlijk een belangrijk doel van het leerproces dat bij stagelopen hoort. Dus, ziet de stagiair er bijvoorbeeld slordig uit? Vraag dan (tactvol) na waarom dat zo is.Meer informatie over de fiscale, arbeidsrechtelijke en praktische bijzonderheden bij stages en leerbanen vindt u in de toolbox Correct werken met stagiairs in 7 stappen.