Vaak naheffingsaanslag voor sportvereniging

22 oktober 2014 | Door redactie

Veel sportverenigingen blijken over te weinig fiscale kennis te beschikken en lopen daardoor het risico om een forse naheffingsaanslag van de Belastingdienst te krijgen. Het gaat met name fout rondom de vergoedingen voor vrijwilligers.

Onlangs heeft sportkoepel NOC*NSF voorlichtingsavonden georganiseerd in samenwerking met de Belastingdienst om alle fiscale vragen van sportverenigingen te behandelen. Daaruit bleek dat vrijwilligers in het bestuur niet altijd over voldoende fiscale kennis beschikken, waardoor er fouten sluipen in de belastingaangifte. De meeste vragen gingen over de vrijwilligersvergoeding, de opbrengst van de kantine en de BTW. 

Vrijwilligersvergoeding heeft een plafond

De Belastingdienst beschouwt een sportvereniging als onderneming wat de fiscale regels betreft. Als uw penningmeester weinig fiscale kennis heeft, loopt uw vereniging het risico om een flinke naheffingsaanslag opgelegd te krijgen. Zo hanteert de Belastingdienst grenzen voor de vrijwilligersvergoeding. Als u hierboven zit, is er geen sprake meer van een onbelaste vergoeding maar van loon. Daarover moet u loonheffing afdragen. Als uw vereniging dit structureel niet heeft gedaan en de fiscus komt hierachter, moet u deze belasting waarschijnlijk alsnog in één keer betalen.