Nederlandse belasting op bedrijfsoverdracht valt wel mee

15 mei 2018 | Door redactie

Opvolgers in familiebedrijven die een onderneming erven of geschonken krijgen zijn in Nederland helemaal niet zo slecht af. De Nederlandse bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) neemt internationaal een middenpositie in, blijkt uit onderzoek. In sommige landen loopt de rekening voor bedrijfsoverdracht fiks hoger op, maar Duitse en Britse erfgenamen hoeven dan weer helemaal niets af te dragen.

KPMG heeft voor 65 landen uitgeplozen hoe hoog de belastingrekening is als opvolgers een familiebedrijf erven of geschonken krijgen. Daar blijken internationaal flinke verschillen in te zitten.

BOF geeft kersverse ondernemer voordeel

Er zijn namelijk ook aardig wat landen die helemaal geen belasting heffen op een bedrijfsoverdracht als schenking, zoals Zweden, Zwitserland, Italië en Hongarije. In Zuid-Afrika loopt de rekening juist op tot boven de € 3 miljoen voor de schenking van een onderneming met een waarde van € 10 miljoen. In Canada kost dat ruim € 2 miljoen.
Van de landen die een heffing hebben zit Nederland met de BOF (tool) redelijk onderin de boom. De BOF is een regeling in de Successiewet, die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld kinderen die (aandelen in) een onderneming erven of geschonken krijgen zich niet direct blauw betalen aan belasting. En daardoor als kersverse ondernemer meteen op achterstand staan. Tot een waarde van € 1.071.987 (in 2018) is de schenking of erfenis onder de BOF namelijk vrijgesteld van belasting. Boven die grens ligt het effectieve tarief op 3,4%.

Schenking kost in Duitsland en België niets

Bij een bedrijfswaarde van € 10 miljoen bedraagt de belastingrekening bij een erfenis daardoor zo’n € 270.000 en voor een schenking ruim € 273.000. In de internationale vergelijking (pdf) doet Nederland het daarmee best goed. In Frankrijk bijvoorbeeld kost een schenking bij dezelfde bedrijfswaarde ruim € 421.000 aan belasting. Aan de andere kant hoeven opvolgers die aan de eisen voor vrijstellingen voldoen in Duitsland en België niets af te dragen bij een schenking. Zo is bij onze oosterburen de overdracht tot een bedrijfswaarde van € 90 miljoen belastingvrij.
Nederland kan het beleid dus nog verder verbeteren, stelt KPMG. Ondanks dat er soms ook kritiek klinkt dat de BOF opvolgers in familiebedrijven te veel zou bevoordelen. De accountantsorganisatie wijst er daarom op dat een ongunstig fiscaal regime voor bedrijfsoverdracht uiteindelijk ten koste kan gaan van de economische groei van een land.