Schenker betaalt belasting, toch krijgt ontvanger aanslag

5 september 2024 | Door redactie

Als iemand die een schenking ontvangt wil dat de aanslag naar de schenker gaat, moet diegene het adres van de schenker als correspondentieadres in de aangifte schenkbelasting opnemen. Maar de ontvanger blijft dan toch de belastingplichtige voor de schenkbelasting. Dit heeft de Belastingdienst op het Forum Fiscaal Dienstverleners aangegeven.

Bij een schenking betaalt de ontvanger in principe de schenkbelasting volgens de tarieven en vrijstellingen (tool) die in de Successiewet zijn opgenomen. Maar de partijen kunnen er ook voor kiezen om de schenking 'vrij van recht' te doen. Dit wil zeggen dat de schenker en ontvanger overeenkomen dat de schenker de aanslag schenkbelasting betaalt. Het bedrag dat dan aan belasting moet worden betaald is in dit geval hoger dan als de ontvanger zou betalen. Dit komt doordat het betalen van de schenkbelasting ook als een schenking wordt beschouwd door de Belastingdienst. Het bedrag van de schenking is daardoor hoger, en dus de verschuldigde schenkbelasting ook.

Aanslag gaat naar ontvanger

Het komt regelmatig voor dat de Belastingdienst bezwaarschriften ontvangt tegen aanslagen schenkbelasting om de tenaamstelling en het adres te wijzigen. Dit is vaak het geval bij schenkingen die vrij van recht zijn gedaan. Het Forum Fiscaal Dienstverleners stelt dat als er een schenking vrij van recht plaatsvindt  de verkrijger belastingplichtig voor de schenkbelasting is. Daarbij maakt het niet uit wat de verkrijger en de schenker afspreken over de te betalen schenkbelasting. De fiscus legt daarom de aanslag op aan de ontvanger van de schenking. Wel kan de ontvanger ervoor kiezen om de aanslag naar de schenker op te laten sturen. Dit moet hij dan in de aangifte schenkbelasting opgeven.

Meer weten over schenken en erven en belasting besparen? Lees dan dit dossier