Groot Dictee komt terug, maar dan op de radio

Jarenlang was het vaste prik op de beeldbuis én in Office Rendement: het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Vorig jaar werd abrupt de stekker uit het Groot Dictee getrokken. Het dictee keert nu toch terug, maar dan op de radio.

3 oktober 2018 | Door redactie

In 2017 besloot omroep NTR per direct te stoppen met het uitzenden van het jaarlijkse Groot Dictee der Nederlandse Taal. De kijkcijfers waren de laatste jaren drastisch gekelderd; volgens sommigen onder meer doordat het dictee met zijn wollige en archaïsche woorden totaal niet aansloot bij de jongere generaties en de taal die zij onderling en op social media bezigen. Nu is besloten om het Groot Dictee der Nederlandse Taal in een nieuwe, frissere vorm te laten terugkeren, en wel op de radio. Op zaterdag 15 december 2018 is het dictee van 11.00 uur tot 13.00 uur live te horen op Radio 1.

Groot Dictee der Nederlandse Taal 2.0

20 bekende Nederlanders nemen het in Bibliotheek Haarlem Centrum op tegen 20 luisteraars van radioprogramma De Taalstaat. De tekst is geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls. Philip Freriks zal het dictee als vanouds voorlezen, de presentatie van de uitzending is in handen van Frits Spits. Het taalgenootschap Onze Taal kijkt het dictee na. U kunt uw taalkennis (tools) testen door 15 december mee te schrijven; Office Rendement zal hierna ook aandacht besteden aan het vernieuwde Groot Dictee.