Het woord 'me' is irritantste woord van het jaar

‘Me’ is een klein woordje, maar het wekt blijkbaar een hoop ergernis op. Tenminste, als het verkeerd gebruikt wordt. Voorbeelden daarvan te over op social media. ‘Me’ is dan ook gekozen tot het irritantste woord van het jaar.

9 december 2015 | Door redactie

U zult het zelf vast nooit verkeerd gebruiken; ‘me ‘ als bezittelijk voornaamwoord in plaats van het correcte ‘mijn’. Maar blijkbaar wordt deze fout erg vaak gemaakt en door heel veel mensen. Dat het in gesproken taal nog wel eens gebeurt, is begrijpelijk, maar in schrijftaal? En juist dat laatste is betrokken taalliefhebbers een doorn in het oog. Die vinden dat nog erger dan fouten in de verwijzing (tool) zoals ‘die’ voor meisje. Niet voor niets is het woord ‘me’ gekozen tot irritantste woord van het jaar, als het gebruikt wordt als ‘mijn’. Dat maakte het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) bekend.  

Diervriendelijk vlees mag ook weg

Nederlandse taalliefhebbers kregen de kans om te stemmen op tien genomineerde woorden die de Nederlandse taal kan missen als kiespijn. Het woordje ‘me’ (verkeerd gebruikt als bezittelijk voornaamwoord) haalde 30% van de stemmen binnen. Een vijfde van de stemmers koos voor ‘diervriendelijk vlees’. Van de genomineerde woorden kregen ‘selfie’ en ‘chillen’ de minste stemmen met elk 4%. In 2014 was ‘oudjes’ het irritantste woord en het jaar daarvoor stond ‘kids’ op de eerste plaats. Op de website Weg met dat Woord vindt u de volledige uitslag.

U zult het zelf vast nooit verkeerd gebruiken; ‘me ‘ als bezittelijk voornaamwoord in plaats van het correcte ‘mijn’. Maar blijkbaar wordt deze fout erg vaak gemaakt en door heel veel mensen. Dat het in gesproken https://www.rendement.nl/office-management/taalzaken taal nog wel eens gebeurt, is begrijpelijk, maar in schrijftaal? En juist dat laatste is betrokken taalliefhebbers een doorn in het oog. Die vinden dat nog irritanter dan verwijsfouten als https://www.rendement.nl/tools/verwijswoorden ‘die’ voor meisje. Niet voor niets is het woord ‘me’ gekozen tot irritantste woord van het jaar, als het gebruikt wordt als ‘mijn’. Dat maakte het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) bekend.  

 

Diervriendelijk vlees mag ook weg

Nederlandse taalliefhebbers kregen de kans om te stemmen op tien genomineerde woorden die de Nederlandse taal kan missen als kiespijn. Het woordje ‘me’ (verkeerd gebruikt als bezittelijk voornaamwoord) haalde 30% van de stemmen binnen. Een vijfde van de stemmers koos voor ‘diervriendelijk vlees’. Van de genomineerde woorden kregen ‘selfie’ en ‘chillen’ de minste stemmen met elk 4%. In 2014 was ‘oudjes’ het irritantste woord en het jaar daarvoor stond ‘kids’ op de eerste plaats. Op de website Weg met dat Woord http://www.wegmetdatwoord.nl/ vindt u de volledige uitslag.