Kent u het online Groene Boekje al?

22 december 2010 | Door redactie

Komt het wel eens voor dat u twijfelt over de spelling van een woord of wilt u weten of een woord aan elkaar moet of los, dan grijpt u naar het Groene Boekje dat bij u in de kast staat. Maar wist u dat het Groene Boekje ook online bestaat?

Het is belangrijk dat de verslagen, rapporten en mails die u schrijft er professioneel uitzien. Eén van de manieren om daarvoor te zorgen is alles correct spellen. Maar u heeft vast niet paraat of u organisatieadvies aan elkaar moet schrijven of toch met een streepje ertussen. Om daarachter te komen, hoeft u niet het Groene Boekje of de dikke Van Dale aan te schaffen. U kunt de juiste schrijfwijze eenvoudig online opzoeken via de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal.

Met of zonder details

In de online woordenlijst zit een eenvoudige zoekbalk waar u een deel van het gezochte woord kunt intypen. Weet u een letter niet zeker, dan vervangt u die door een vraagteken. Weet u niet of het 'rijstebrei' of 'rijstebrij' is, dan typt u in de zoekbalk 'rijstebr??'.
Bij de resultaten kunt u de optie ‘details’ aan- of uitzetten. Zo kiest u of alleen de spelling van het woord wilt zien of ook informatie over het geslacht van het woord en de woordsoort.

Samenstellingen en andere taalperikelen

U kunt op de website onder het tabblad Leidraad ook andere informatie terugvinden over verschillende taalperikelen waar u misschien wel dagelijks tegenaan loopt. Zo kunt u alles vinden over samenstellingen en afkortingen. Maar ook over de spelling van Engelse woorden in het Nederlands en of u nu een woord met een hoofdletter of met een kleine letter schrijft.
Maak een snelkoppeling van de website in uw browser en u hebt altijd het Groene Boekje bij de hand!

Meer informatie over het maken van professionele teksten vindt u in de toolbox Zo voorkomt u missers in uw schriftelijke communicatie.