Schrijfadvies: functiebenamingen los of aan elkaar?

29 maart 2018 | Door redactie

Kijk op een willekeurige vacaturesite en het lijkt wel alsof functiebenamingen qua spatiegebruik een eigen leven leiden. In het kader van correcte arbeidsmarktcommunicatie: schrijft u functietitels nu los of aan elkaar?

Allereerst de algemene taalregel die hierop van toepassing is: twee bestaande woorden kunnen samensmelten tot een samenstelling. Het eerste woorddeel zegt dan iets over het tweede woorddeel en het tweede woorddeel is de kern van de samenstelling. Voor functieaanduidingen is dit niet anders. Het is dus projectmanager, managementassistente en kantinemedewerker. Ook als een beroepsbenaming geheel of voor een deel van Engelse komaf is, maar volledig ingeburgerd, gaat de regel op: correct zijn dus salescoördinator, accountmanager, officemanager, supportmedewerker en marketingmanager.

Hoe zit het met junior en senior?

Maar de Nederlandse taal (tools) zou de Nederlandse taal niet zijn zonder een gezonde dosis uitzonderingen. Als twee woorden schrijft u combinaties als algemeen directeur, maatschappelijk werker, technisch helpdeskmedewerker en direct leidinggevende, want het eerste deel is een bijvoeglijk naamwoord. Logistiek medewerker en logistiekmedewerker mogen dan weer allebei, omdat logistiek zowel een bijvoeglijk als een zelfstandig naamwoord kan zijn. Beroepen met voorvoegsels als junior en senior schrijft u als één woord, want senior en junior zijn geen bijvoeglijke naamwoorden, ook al worden ze door veel mensen vaak wel zo gebruikt. Het is dus juniormedewerker en seniortrainer. Een streepje mag (senior-trainer) om de lezer een duidelijk woordbeeld te bieden. Bevat een beroepsnaam een afkorting, dan is een streepje zelfs verplicht: HR-adviseur, P&O-functionaris, MSP-consultant.

Foutief hoofdlettergebruik in functietitels

Beroepen die écht Engels aandoen en door het grote publiek ook nog steeds als zodanig worden ervaren, kunt u maar beter ‘op zijn Engels’ laten, als twee losse woorden dus. Denk aan art director en recruitment consultant. Tot slot: of iemand nu financieel directeur of bakker is, een hoofdletter hoort niet thuis in zijn functiebenaming. Het foutieve hoofdlettergebruik in vacatureteksten (tool) is waarschijnlijk afkomstig van de bijbehorende afkortingen die men doorgaans wél met hoofdletter schrijft: AD (algemeen directeur) en AM (accountmanager).