Sjoemelsoftware is Woord van het Jaar

9 november 2015 | Door redactie

Van alle nieuwe woorden die dit jaar de Nederlandse taal in zijn geslopen, is sjoemelsoftware blijkbaar het meest kenmerkend. Het Nederlandse publiek dat het congres van Onze Taal bezocht, koos dit woord tot Woord van het Jaar.

Het ontstaan van nieuwe woorden is iets wat bij taal hoort. Taal is continu in ontwikkeling en dat komt door de gebruikers en niet door de mensen die de taalregels bedenken. Tijdens het congres van het Genootschap Onze Taal op 6 november 2015 is het woord ‘sjoemelsoftware' gekozen tot Woord van het Jaar 2015. Van de ongeveer duizend stemmen die zijn uitgebracht, ging iets meer dan de helft (54%) naar het woord ‘sjoemelsoftware’. Dat woord staat voor software die wordt gebruikt om resultaten van onderzoeken mee te beïnvloeden. Het Woord van het Jaar moet niet alleen origineel zijn, maar ook kenmerkend zijn voor het afgelopen jaar.

Het woord ‘vluchtelingencrisis’ op tweede plaats

Ook luisteraars van het NPO Radio 1-programma De Taalstaat mochten hun stem uitbrengen voor de verkiezing van Woord van het Jaar. De tweede en derde plaats zijn voor de woorden ‘vluchtelingencrisis' en 'beefgebied'. Dat laatste woord duidt op de regio in Groningen die getroffen is door aardschokken. Andere woorden die kans maakten om Woord van het Jaar te worden, zijn: 'economisme' (de tendens om maatschappelijke problemen tot economische kwesties te herleiden), 'veruberisering' (het aanbieden van diensten door niet-beroepsbeoefenaars) en 'worstangst' (de angst voor de kankerverwekkende eigenschappen van bewerkt vlees).

Nieuwe woorden gebruiken

In uw werk probeert u natuurlijk vooral om de Nederlandse taal correct toe te passen en zult u niet snel een zelf verzonnen woord gebruiken. Toch kunnen dergelijke nieuwe woorden snel inburgeren. Dat is ook de kracht ervan; iedereen weet meteen wat ermee bedoeld wordt en ze geven ook een mooi tijdsbeeld. U kunt in de teksten (tool) voor uw presentatie of beleidsstukken dus rustig verwijzen naar het ‘Fyra-debacle’ want iedereen zal begrijpen wat u bedoelt.