Tips om Engels te spreken zonder Nederlands accent

18 maart 2021 | Door redactie

Op de werkvloer is het niet ongebruikelijk om af en toe een woordje Engels te moeten spreken. Denk aan het contact met collega’s uit het buitenland of een klant die geen Nederlands spreekt. Maar afkomen van dat steenkolenengels is nog niet zo makkelijk. Vooral de uitspraak van de th-klank blijft een uitdaging. Tips om minder Nederlands te klinken in het Engels.

Net als bij het schrijven van brieven in het Engels, is het ook bij het werken aan een betere uitspraak van de Engelse taal vooral belangrijk om veel te oefenen. Luister dus goed naar mensen die Engels als moedertaal hebben. Kijk een serie op de BBC of luister naar de Engelse radio. Houd er wel rekening mee dat er ook in het Engels verschillen zijn: Amerikaans Engels is anders dan Brits Engels en ook Australisch Engels heeft weer andere klanken. Kies dus meteen voor één van deze accenten. Daarnaast is het handig om te kunnen focussen op enkele grote verschillen tussen de Nederlandse en Engelse taal. Beter Engels spreken komt ook goed van pas bij vergaderingen die in een vreemde taal worden gehouden (artikel).

Een -d of een -t op het eind maakt verschil

Staat er in het Engels een -d op het eind van een woord, spreek die dan ook uit als een d, en niet zoals in het Nederlands vaak gebeurt als een t. Er is dus een verschil in uitspraak tussen de woorden ‘bad’ en ‘bat’. Een -t op het eind klinkt een stuk korter. Daarnaast is er ook een klank die niet voorkomt in het Nederlands: de th-klank zoals in het woord ‘think’.

Twee versies van de th-klank

Voor de juiste uitspraak van de th-klank wordt de punt van de tong tussen de boven- en ondertanden geplaatst. De punt van de tong steekt iets uit en raakt de boventanden aan. Blaas hier vervolgens lucht doorheen en zo ontstaat de th-klank in woorden zoals think, theory en cloth. Door tegelijkertijd ook de stem te gebruiken, ontstaat de net iets andere uitspraak van de th-klank in onder andere: the, this en other. Er zijn dus eigenlijk zelfs twee verschillende th-klanken om het allemaal nog iets moeilijker te maken. Alleen door deze klank veel te oefenen – bijvoorbeeld ook voor de spiegel om te kunnen zien of het puntje van de tong inderdaad uitsteekt – lukt het een Nederlander uiteindelijk om deze th-klank goed onder de knie te krijgen.