Woord van het Jaar bekend, mét een dosis ophef

22 december 2021 | Door redactie

De afgelopen weken konden taalliefhebbers stemmen op hun keuze voor het Woord van het Jaar. De winnaar is inmiddels bekend: ‘prikspijt’ verbeeldt volgens stemmend Nederland het beste het jaar 2021.

Dat het Woord van het Jaar 2021 coronagerelateerd (tool) is, mag geen verrassing heten. De pandemie houdt de samenleving immers nog altijd in zijn greep. Dat het woord ‘prikspijt’ (volgens Van Dale ‘de spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte’) er uiteindelijk met de eer vandoor is gegaan, zorgt wel voor reuring. Er werd deze editie namelijk 49.000 keer gestemd, een bijzonder groot aantal vergeleken met de 12.000 stemmen van vorig jaar.

Prikspijt wint met afstand van woonprotest

Dat er op social media veel oproepen rondgingen om op ‘prikspijt’ te stemmen, zal ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het grote gat tussen het winnende woord (82,2%) en de nummer twee (‘woonprotest’, 3,7%). Niet eerder was het verschil zó groot. Volgens Van Dale – die de verkiezing jaarlijks organiseert – zou het goed kunnen dat ‘prikspijt’ op den duur een andere betekenis krijgt, namelijk ‘de spijt dat iemand zich juist níet heeft laten prikken’. Het woord laat in ieder geval goed zien dat ‘prikken en alles wat daarbij komt kijken’ de gemoederen van de samenleving flink bezighoudt, en laat dat nu juist één van de belangrijkste kenmerken zijn van het Woord van het Jaar.