Moet ik in 2021 dezelfde alimentatiebedragen betalen?

8 december 2020

Ik betaal in 2020 voor het eerst kinderalimentatie en partneralimentatie. Moet ik in 2021 dezelfde alimentatiebedragen betalen aan mijn ex-partner?

Net als lonen veranderen jaarlijks ook de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en partneralimentatie. De minister van Justitie en Veiligheid maakt altijd in november bekend met welk percentage de alimentatiebedragen op 1 januari wijzigen. De wijziging is gebaseerd op de ontwikkeling van de lonen, en die ontwikkeling wordt weer berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS kijkt daarbij naar de salarisontwikkeling bij het bedrijfsleven, de overheid en in andere sectoren.

Indexering

Per 1 januari 2021 gaan alle alimentatiebedragen met 3% omhoog. U moet als alimentatiebetaler dit zelf goed in de gaten houden. Het alimentatiebedrag na indexering kunt u zelf berekenen op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) of het Nibud. Past u de indexering niet toe, dan kan uw ex-partner de indexering tot vijf jaar terug gaan vorderen.

Omdat de individuele omstandigheden sterk kunnen afwijken van de algemene ontwikkeling van het loonpeil, is het mogelijk om af te wijken van de algemene indexeringsregel. Zo kunt u via een overeenkomst of via de rechter de indexering van rechtswege of tijdelijk uitsluiten. U kunt ook een andere vorm van automatische aanpassing van de alimentatie afspreken, bijvoorbeeld door die te koppelen aan wijzigingen in uw salaris.