Alle schoolpleinen straks rookvrij

1 mei 2015 | Door redactie

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil dat 100% van de schoolpleinen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs rookvrij wordt. Het ministerie van Volksgezondheid biedt u middelen die kunnen helpen bij het rookvrij maken van het schoolplein.

Vanaf mei 2016 wordt een Europese tabaksproductenrichtlijn geïmplementeerd, die ervoor moet zorgen dat roken onder jongeren wordt ontmoedigd. Staatssecretaris Van Rijn heeft in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer laten weten in lijn met deze richtlijn maatregelen te treffen om roken onder jongeren te ontmoedigen. Een onderdeel daarvan is het rookvrij maken van alle schoolpleinen. De kans is namelijk kleiner dat een volwassene begint met roken als hij als tiener al niet rookte. 

Tips en advies van het ministerie

Momenteel is bijna 50% van de schoolpleinen in het voortgezet onderwijs rookvrij, mede door een grootschalig project van het Longfonds. Als uw schoolplein nog niet rookvrij is, hoeft u niet te wachten tot 2016 om stappen te ondernemen. Op basis van de aanpak van de Gezonde School kunt u namelijk financiële middelen en advies op maat krijgen vanuit het ministerie van Volksgezondheid als u het rookvrij maken van schoolpleinen onderdeel wilt maken van uw schoolbeleid. Op de website van Gezonde School vindt u meer informatie en praktische tips.