Alternatief gevonden voor de acceptgiro bij giften

26 april 2023 | Door redactie

Per 1 juni 2023 verdwijnt de acceptgiro. Non-profitorganisaties kunnen de acceptgiro dus niet meer gebruiken voor het regelen van betalingen. Daarom is er sinds 1 april een alternatief: Mijn eenmalige gift.

Eind 2021 heeft Currence (de eigenaar van de acceptgiro) laten weten dat er een einde komt aan het gebruik van de acceptgiro. Veel non-profitorganisaties maken echter gebruik van deze manier van betalen. Het gebruik van de acceptgiro is namelijk ideaal voor de fondsenwerving. Er is een aparte projectgroep opgericht om te kijken naar een alternatief. ‘Mijn eenmalige gift’ moet de plaats van de acceptgiro gaan opvullen.

Verschillende manier om te doneren

Gebruikt een organisatie ‘Mijn eenmalige gift’, dan is het mogelijk om op twee manieren een donatie te doen. Ten eerste kan een donateur het formulier handmatig invullen en opsturen naar het goede doel. Daarnaast kan een donateur digitaal betalen. De benodigde informatie voor de digitale betaling is te vinden op het formulier van ‘Mijn eenmalige gift’. Door de QR-code te scannen is overnemen van het formulier niet nodig en kan de donateur direct een gift doen.   

Banken stoppen met verwerken acceptgiro’s

De goede doelen stoppen tijdig met het verstrekken van de acceptgiro. Vanaf 1 april ontvangt een donateur geen acceptgiro meer. Donateurs hebben tot 15 mei de tijd om de acceptgiro te gebruiken. De bank heeft deze tijd nodig om de acceptgiro te verwerken. Na 1 juni zullen de banken geen acceptgiro’s meer in behandeling nemen.