Juiste presentatie eigen vermogen belangrijk

24 mei 2017 | Door redactie

Een hoog eigen vermogen kan leiden tot minder inkomsten uit donaties en acties. Donateurs hebben dan namelijk al snel het idee dat uw organisatie voldoende vlees op de botten heeft. Het is aan u om het tegendeel te bewijzen en duidelijk uit te leggen waar dat eigen vermogen voor bedoeld is.

De laatste jaren zijn non-profitorganisaties regelmatig negatief in het nieuws gekomen. Denkt u maar eens aan de misstanden bij Stichting Alpe d’Huzes. Door aanzienlijke managementvergoedingen bleef er toen toch meer aan de strijkstok hangen dan de bedoeling was. Organisaties moeten daardoor tegenwoordig steeds meer verantwoording afleggen over de gang van zaken. Het is daarom belangrijk om transparant te zijn over de vermogensvorming en de resultaten van uw organisatie.

Goede reden voor het eigen vermogen

De presentatie van het eigen vermogen in de jaarrekening is dus belangrijk. Waarom zouden mensen immers nog doneren als ze zien dat uw organisatie rijk genoeg is? Uw organisatie heeft waarschijnlijk hele goede redenen om dat eigen vermogen aan te houden, maar dat moet u wel goed communiceren. Doet u dit niet, dan kan dat leiden tot vervelende gespreken met potentiële donateurs en donatieverlies. Zorg dus voor een duidelijke toelichting op het eigen vermogen van de organisatie!
U kunt meer lezen over transparantie en het presenteren van cijfers in het meinummer van Bestuur Rendement. Heeft u nog geen abonnement? Vraag dan nu een proefabonnement aan!