Kosten VOG zijn altijd voor uw rekening

De gemeente staat volledig in haar recht als zij u kosten in rekening brengt voor de aanvraag van een Verklaring omtrent het gedrag (VOG). Ook als u verplicht bent de VOG aan te vragen, vanwege de publieke taak die u vervult. Het aanvragen van een VOG dient namelijk een individueel belang en niet een publiek belang, zo oordeelde Rechtbank Limburg.

29 januari 2015 | Door redactie

Een bestuurder, die ook penningmeester van een stichting was, maakte bezwaar toen hij van de gemeente € 30,05 moest betalen voor de aanvraag van een VOG. Volgens de man was deze legesheffing onterecht. Als bestuurslid van een stichting die een peuterspeelzaal beheerde, was hij verplicht om de VOG aan te vragen zodat de peuterspeelzaal aan de wettelijke voorwaarden voldeed. In zijn ogen was de aanvraag van de VOG nodig voor het publieke belang en zou hij dus niet voor de kosten moeten opdraaien. 

Geen sprake van publiek belang

Rechtbank Limburg zag dit echter anders. De gemeente zou geen leges mogen heffen als het ging om een dienst die nodig was om een publieke taak van de overheid uit te voeren. Die vlieger ging voor de bestuurder niet op, omdat hij de VOG nodig had om zijn functie binnen de stichting te behouden. Er was daarom sprake van een individueel, particulier belang. De bestuurder moest dus gewoon betalen voor het laten verstrekken van de VOG.
Rechtbank Limburg, 23 december 2014, ECLI (verkort): 11192