Een ondernemer lanceert een plan en werkelijk al zijn werknemers zijn het ermee eens. Dan zijn er twee mogelijkheden: of het is écht gewoon een goed plan. Óf er is niemand die zijn vinger durft op te steken om een kritische noot te kraken.
In dat laatste geval is er werk aan de winkel voor de ondernemer in kwestie. Of voor de directie, het management of het bestuur van de organisatie. Het organiseren van waardevolle tegenspraak (de ‘countervailing power’) om hen heen leidt namelijk tot betere besluitvorming en daarmee een hoger rendement voor de organisatie. Het is de verantwoordelijkheid van het bestuur van de organisatie zelf om zijn countervailing power te organiseren. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het vereist een belangrijke dosis zelfreflectie, stakeholder-inzicht en daadkracht.
Voor grote organisaties is het organiseren van interne tegenspraak vastgelegd in de Nederlandse Corporate Governance Code. De code bevat daarnaast nog veel meer voorschriften, en in december 2016 heeft de monitoringcommissie een herziene versie van de code gepubliceerd. De belangrijkste vernieuwing is het centraal stellen van waarde creatie op lange termijn en de introductie van cultuur als onderdeel van goede corporate governance. Voor kleinere organisaties is dit niet het geval. Zij zullen dus zelf aan de bak moeten, als ze een situatie willen creëren waarin ook ondergeschikten hun (vaak waardevolle) mening willen en durven geven.
In BV Rendement, dat komende week bij de abonnee op de mat valt, staan een aantal tips voor het organiseren van countervailing power en het creëren van een gezonde balans tussen de roze bril en de zwartkijker binnen de organisatie. Nog geen abonnement? Vraag dan nu een proefabonnement aan!