Overheidsbijdrage kinderopvang krijgt u direct

17 juni 2015 | Door redactie

De kinderopvangtoeslag verdwijnt vanaf januari 2018. Als kinderopvangorganisatie ontvangt u de overheidsbijdrage dan direct van het Rijk in plaats van dat de ouders deze zelf ontvangen. De ministerraad heeft dit onlangs besloten. Dit besluit moet de betalingen van kinderopvang vereenvoudigen.

Momenteel moeten ouders bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag opvragen, die zij vervolgens gebruiken om uw kinderopvangrekening te betalen. Straks ontvangt u de overheidsbijdrage direct van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). DUO bepaalt dan de hoogte van de overheidsbijdrage op basis van het inkomen van de ouders van twee jaar terug. Verrekeningen achteraf zijn daardoor niet meer nodig. Bovendien moet de vereenvoudiging van de betalingen van kinderopvangbijdragen fraude en foute aanvragen voorkomen. 

Afname kinderopvang doorgeven

Minister Asscher van Sociale Zaken is momenteel bezig met deverdere uitwerking van het wetsvoorstel. Na de bekendmaking van het voorstel wordt duidelijk welke gevolgen dit kan hebben voor uw organisatie. Nu is al wel duidelijk dat als de kinderopvangtoeslag verdwijnt en DUO de overheidsbijdrage aan u betaalt namens de ouders, uw organisatie aan DUO moet doorgeven wat de afname van kinderopvang is door de ouders. Momenteel ligt dat bij de ouders zelf. 

Bijlagen bij dit bericht