De angst van werkgevers en leidinggevenden dat hybride werken nadelig is voor de betrokkenheid van werknemers, is ongegrond. Uit onderzoek blijkt dat de samenwerking en het gevoel van verbinding tussen collega’s niet te lijden hebben van werken op afstand.
Thuiswerken en hybride werken hebben geen negatieve invloed op het gevoel van verbinding tussen collega’s. Dat is een van de conclusies van de Werk in Transitie Benchmark 2024 van het Center for People and Buildings (CfPB). Dat deed onderzoek onder ruim 17.000 kenniswerkers bij (semi)publieke organisaties. Voor de coronapandemie was een van de argumenten om thuiswerken en op afstand werken te ontmoedigen of tegen te houden het risico van verlies aan verbinding met collega’s en de organisatie. Nu veel organisaties zijn overgestapt op hybride werken, is goed te meten of dit een terechte angst is. Uit de Monitor blijkt dat de samenwerking en het onderlinge gemeenschapsgevoel tussen collega’s behouden blijven bij hybride werken. Dat gebeurt echter niet vanzelf.
De angst voor nadelige gevolgen wordt vooral ingegeven doordat werknemers elkaar minder vaak fysiek ontmoeten op de werkplek. Dit kan invloed hebben op de mate waarin informatie en kennis wordt gedeeld en interactie plaatsvindt. Voor een goede samenwerking is het maken van duidelijke afspraken wel essentieel. 68% van de respondenten heeft concrete afspraken met collega’s gemaakt over bereikbaarheid en aanwezigheid op kantoor. Ook over beschikbaarheid (76%) en gezamenlijke contactmomenten (80%) maken werknemers afspraken. Meestal maken collega’s deze afspraken onderling en in mindere mate met de leidinggevenden. Het CfPB heeft een serious game ontwikkeld om het maken van dergelijke afspraken mogelijk te maken. Met The Workplace Game worden eventuele belemmeringen daarbij bespreekbaar gemaakt. De Werk in Transitie Benchmark 2024 is via cfpb.nl te downloaden.