Arboregels voor werken onderweg minder streng

4 juli 2012 | Door redactie

Sinds 1 juli 2012 zijn de arboregels voor Het Nieuwe Werken (HNW) versoepeld. De arboregels voor de thuiswerkplek waren al minder strikt en nu gelden deze regels ook voor andere werkplekken naast het kantoor of thuis. Hiermee is de Arbowet beter afgestemd op het plaats- en tijdonafhankelijk werken.

U blijft verantwoordelijk voor het welzijn van uw werknemers als zij niet bij u op de werkvloer, maar thuis of ergens anders werken. Op de werkvloer moet u zich echter aan strikte regels houden. Zo moet u zorgen voor een goede zitplek en goede verlichting. Deze regels (zie hoofdstuk 3 Inrichting Arbeidsplaatsen van het Arbobesluit) gelden niet allemaal voor flexibele werkplekken. U hoeft dus niet bij elke werkplek buiten de deur de brandveiligheid of werkplekinrichting te controleren. Ook bent u niet meer verplicht om bijvoorbeeld voor oordoppen te zorgen als een werknemer in een lawaaiige omgeving zit. Uw werknemers zijn dus binnen HNW ook zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid. Praat daarom regelmatig met uw werknemers over verantwoordelijk thuiswerken.

Zzp’er op de werkvloer ook beschermd

Sinds 1 juli geldt ook dat zzp’ers dezelfde bescherming op de werkplek moeten genieten als uw vaste werknemers. Op het gebied van fysieke belasting, lawaai, temperatuur en trillingen moet u voor hen dus dezelfde maatregelen treffen als voor uw vaste werknemers. Dit vergemakkelijkt de handhaving van de arboregels. De versoepeling van de regels voor het thuiswerken gelden daarom niet voor zzp’ers. In de Handreiking: Het nieuwe werken (pdf)  leest u meer over uw rol als werkgever.