De voors en tegens van Het Nieuwe Werken

23 januari 2013 | Door redactie

Het Nieuwe Werken (HNW) is populair maar de invoering roept ook vragen op. Werkgevers en medewerkers kunnen best wat hulp gebruiken bij het leren omgaan met het plaats- en tijdonafhankelijk werken. Het Platform Slim Werken, Slim Reizen heeft samen met het Vakbondskenniscentrum Werk & Vervoer een brochure uitgebracht voor organisaties die worstelen met Het Nieuwe Werken.

Een nieuwe brochure (pdf)  van het Platform Slim Werken, Slim Reizen en het Vakbondskenniscentrum Werk & Vervoer (een project van vakorganisaties FNV, CNV en MHP) staat vol tips over Het Nieuwe Werken (HNW). De handleiding moet u en uw medewerkers helpen om te gaan met de vraagstukken van het tijd- en plaatsonafhankelijke werken. Denk aan medewerkers die graag zelf willen bepalen waar ze werken en flexibeler met hun werktijden willen omgaan. Bijvoorbeeld omdat zij hun werk willen combineren met de zorg voor hun kinderen. En wat dacht u van het onderlinge contact tussen uw medewerkers en de eis om bereikbaar te zijn? Dat uw medewerkers niet meer gezamenlijk op kantoor zitten, kan ten koste gaan van de onderlinge band en de samenwerking nadelig beïnvloeden.

De rol van de OR en de PVT bij HNW

De brochure kan u helpen om de voors en tegens van Het Nieuwe Werken beter op een rij te krijgen. Betrek hierbij ook de Ondernemingsraad (OR) of de PVT (personeelsvertegenwoordiging) van uw organisatie. Zowel de OR als de PVT heeft namelijk recht op instemming als u besluit om een regeling in te voeren of aan te passen die ook maar iets te maken heeft met werktijdregelingen of arbeidsomstandigheden.