Flexibel werken wordt geen arbeidsvoorwaarde

28 maart 2013 | Door redactie

Een werknemer kan niet eisen dat hij zijn flexibele werktijden houdt, als dit vanwege veranderde omstandigheden niet rendabel voor uw bv is en in zijn arbeidsovereenkomst duidelijke werktijden overeen zijn gekomen. Rechtbank Amsterdam oordeelde onlangs dat een werknemer na een periode van flexibel werken hier niet per se recht op blijft houden.

Als het goed gaat met uw bv, kunt u zichzelf en uw werknemers wat meer vrijheid permitteren, bijvoorbeeld in de vorm van flexibel werken. In deze zaak draaide het om een beleggingsadviseur, die goed functioneerde en ruim anderhalf jaar flexibel werkte vanwege persoonlijke omstandigheden. Zijn werkgever verwachtte dat hij na deze periode weer volgens zijn contract ging werken. In de tussentijd vroegen de economische omstandigheden er in de onderneming ook om dat minder mensen hetzelfde werk gingen uitvoeren. Als gevolg hiervan stond de werkgever flexibele werktijden niet langer toe. De werknemer vond echter dat hij hier inmiddels recht op had en stuurde via mediation aan op het behoud van zijn flexibele werktijden. Deze sessies liepen echter op niets uit, omdat de werkgever zich niet in het standpunt van de werknemer kon vinden.

Werkgever trekt touwtjes aan door gewijzigde omstandigheden

Uiteindelijk moest de rechter beslissen. Hij stelde allereerst dat mediation op basis van vrijwilligheid werkt en kon de werkgever dus niet dwingen hieraan mee te doen. Bovendien probeerde de beleggingsadviseur via twee wegen de flexibele werktijden af te dwingen, zowel via de rechter als via mediation en dat is niet mogelijk. De rechter was van mening dat de flexibiliteit geen onderdeel was geworden van de arbeidsvoorwaarden van de werknemer. Daarnaast was de werkgever vrij, zeker bij gewijzigde (markt)omstandigheden, om de touwtjes weer aan te trekken. Zeker als dit nodig was voor een minimale bezetting op kantoor. Omdat de werknemer vanwege de flexibiliteit structureel minder uren was gaan werken dan overeengekomen, stond de werkgever volgens de rechter in zijn recht om de flexibiliteit ongedaan te maken.
Rechtbank Amsterdam, 21 maart 2013, LJN: BZ5149