Flexibele tijden en plekken met HNW

13 september 2012 | Door redactie

Twee derde van de werknemers wil graag flexibele werktijden. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers bij Het Nieuwe Werken (HNW) vaak denken aan de mogelijkheid van flexibele werkplekken. Dit is belangrijk voor 48% van de werknemers. Maar flexibele werktijden zijn dus ook belangrijk en bieden vooral uitkomst bij beroepen waarbij flexibele werkplekken niet haalbaar zijn.

Het Kenniscentrum Werk & Vervoer (een samenwerking tussen de vakcentrales FNV, CNV en MHP) en trainings- en adviesbureau Qidos publiceerden onlangs een onderzoek naar Het Nieuwe Werken (pdf). Uit de antwoorden van ruim 10.000 werknemers blijkt dat naast het hebben van een flexibele werkplek, vooral flexibele werktijden erg belangrijk zijn. Voor beroepen waarbij thuiswerken lastig is (zoals bij verpleegkundigen), is het wel mogelijk om de werktijden aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld door zelfroosteren. Voor zo’n 60% van de werknemers levert dit een betere werk-privébalans op, voor 34% een hogere productiviteit en 26% hoopt zo files te vermijden.

Het Nieuwe Werken biedt mogelijkheden

Houd als arboprofessional in de gaten wat de werknemers willen op het gebied van Het Nieuwe Werken. Besteed samen met uw werkgever aandacht aan de voor- en nadelen van de flexibele werktijden en werkplekken. Bij het onderzoeken van de mogelijkheden voor HNW is het ook verstandig om rekening te houden met de mogelijkheden op verschillende afdelingen. Zijn flexibele werkplekken lastig om te realiseren, kijk dan in ieder geval ook naar de mogelijkheden voor flexibele werktijden.