Het Nieuwe Werken kan ongezond zijn

5 mei 2011 | Door redactie

Het Nieuwe Werken is een populair fenomeen. Inmiddels werkt bijna driekwart van de Nederlandse medewerkers wel eens plaats- en tijdonafhankelijk. Dit biedt vele voordelen, maar het gebrek aan toezicht op uw medewerkers en hun werkplek maakt het voor u wel lastig om uw verantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden te nemen.

De gezondheid van medewerkers die veel thuis of onderweg werken, komt soms ernstig in het gedrang. Veel deelnemers aan Het Nieuwe Werken trekken zich niet al te veel aan van de regels voor een verantwoorde werkplek. Ze werken onderweg in de auto of trein of zitten thuis met hun laptop aan de keukentafel of op de bank. Ergonomische hulpmiddelen om de werkplek aan te passen aan de persoonlijke behoeften ontbreken dan meestal.
Doordat de meeste ‘werkplekken’ van telewerkers eigenlijk helemaal niet zo geschikt zijn voor langdurige arbeid, brengen ze fysieke gezondheidsrisico’s met zich mee. Door het werken in een verkeerde houding krijgen veel telewerkers last van gespannen en pijnlijke schouders of rugpijn. RSI/KANS ligt altijd op de loer.

Testen en verbeteren van Het Nieuwe Werken

Bent u van plan om Het Nieuwe Werken ook binnen uw organisatie door te voeren of past u het al toe, zorg er dan voor dat u uw medewerkers goed informeert over de risico’s en de mogelijkheden om de werkplekinrichting te verbeteren. Om te bekijken of uw organisatie geschikt is voor flexibel werken, kunt u een online test doen.