HNW heeft weinig effect op leiderschapsstijl

19 augustus 2015 | Door redactie

Bij het toepassen van Het Nieuwe Werken vragen veel leidinggevenden zich af of en hoe ze hun manier van leidinggeven moeten aanpassen. Uit de resultaten van de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken 2015 blijkt nu dat de meeste leidinggevenden hun manier van leidinggeven niet hebben veranderd.

Begin dit jaar werd de jaarlijkse Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken gehouden. Aan de enquête namen zo’n deden 5300 professionals mee die vooral werkzaam zijn op gebied van HRM, openbaar bestuur, overheid, facilitair en algemeen management. Uit de resultaten blijkt dat de meeste leidinggevenden niets hebben veranderd aan de manier waarop ze hun medewerkers aansturen.

Het Nieuwe Werken vraagt om betrokkenheid

Dat leidinggevenden hun leiderschapsstijl niet aanpassen komt waarschijnlijk omdat Het Nieuwe Werken (HNW) binnen de meeste organisaties is ingevoerd met het doel om kosten te besparen. Uit de enquête blijkt dat HNW inderdaad ook een kostenbesparing oplevert. Van de deelnemers aan de enquête geeft echter slechts 36% aan dat HNW de betrokkenheid heeft vergroot. Wilt u van HNW een succes maken, dan heeft u echter wel betrokken medewerkers nodig. Die betrokkenheid is nodig om de productiviteit gelijk te houden of te vergroten terwijl uw  medewerkers zelfstandiger werken.

Leiderschapsstijl aanpassen op Het Nieuwe Werken

Slechts een derde van de respondenten geeft aan dat de leidinggevende anders is gaan leidinggeven. Deze leidinggevenden zijn vooral meer resultaatgericht (49%), meer coachend (28%) en meer hiërarchisch (9%) gaan leidinggeven. Past u HNW toe binnen uw organisatie zonder dat u uw leiderschapsstijl heeft aangepast, neem dan een voorbeeld aan de leidinggevenden die dat wel deden zodat u de productiviteit van uw medewerkers op peil houdt.

Bijlagen bij dit bericht

Coachend leidinggeven
E-learning | VideoCollege 31 minuten