Werknemers leiden aan werk- en tijdstress. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Natuur & Milieu. Dit komt vooral doordat ze weinig ruimte hebben om hun werktijden en -locatie flexibel in te delen. Het Nieuwe Werken invoeren in uw organisatie zou hierbij kunnen helpen.
In het kader van de ‘week van Het Nieuwe Werken’ – die vandaag van start is gegaan – heeft Stichting Natuur & Milieu onderzoek gedaan naar de mate van tijd- en werkstress van werkend Nederland. Uit de resultaten blijkt dat circa 50% van de werknemers continu bezig is met het (her)indelen van tijd en het stellen van prioriteiten. Maar liefst 80% voelt zich hierdoor gehaast of zelfs gestrest.
Heeft een medewerker last van tijdstress, dan heeft hij het gevoel te weinig tijd te hebben voor de dingen die hij wil of moet doen. Veel werknemers lossen dit op door een sociale verplichting of een huishoudelijke taak te schrappen. Werkstress komt meestal door een hoge werkdruk, maar ook veel verantwoordelijkheid hebben, veel uren maken en complexe werkzaamheden zorgen voor werkstress. Vier op de tien werknemers geven aan dat ze (ook) werkstress ervaren doordat ze onvoldoende mogelijkheid hebben om hun werktijd en -locatie flexibel in te delen.
Een beetje tijd- of werkstress kan goed zijn voor de productiviteit, maar de meerderheid van de werknemers vindt stress nadelig. Ze moeten op hun tenen lopen om alle taken af te krijgen en voelen hierdoor een continue druk. Dit kan zorgen voor meer ziekteverzuim. Ze zien Het Nieuwe Werken (HNW) als een mogelijke oplossing voor hun werkstress. De helft denkt zelfs dat HNW ook helpt bij het voorkomen van tijdstress in hun privéleven.
Overweegt u om HNW in te voeren, maar weet u niet goed hoe u dit moet aanpakken? In het bericht ‘HNW leren van een ander tijdens openhuis’ kon u al lezen dat u van 12 tot en met 16 november bij andere organisaties het trucje af kunt kijken.