Kans op hartklachten door oververmoeidheid

20 maart 2013 | Door redactie

Combineert u uw baan met de opvoeding en verzorging van kinderen, dan herkent u het wel: slaapgebrek door alle verplichtingen in uw drukke leven. Het is een uitdaging om acht uur slaap te scoren, maar besef wel dat slaapgebrek niet goed is voor uw gezondheid. U loopt meer risico op hart- en vaatziekten.

Eén op de vijf medewerkers is oververmoeid. Uit onderzoek van Regus blijkt dat maar liefst 18% van de medewerkers in Nederland minder slaapt dan hij zou willen vanwege de verplichtingen aan werk en gezin. Te weinig en slecht slapen kan leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten. Op basis van cijfers uit onderzoek (pdf) van het RIVM is de relatie tussen slaap en het optreden van hart- en vaatziekten onderzocht. Daaruit blijkt dat medewerkers die korter dan zes uur slapen én daarbij niet uitgerust opstaan, een hoger risico hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten dan werknemers die zeven à acht uur per nacht slapen.

Gezonde levensstij en flexibel werken

Een gezonde levensstijl en Het Nieuwe Werken kunnen helpen oververmoeidheid tegen te gaan.  Daarbij moet u denken aan gezond eten, niet roken, voldoende beweging nemen en matig zijn met alcohol. Uw werkgever kan ook een steentje bijdragen aan een gezonde levensstijl door bijvoorbeeld werkfruit aan te bieden, of bedrijfsfitness en cursussen om te stoppen met roken.  Daarnaast kan het helpen om werknemers flexibel te laten werken. Daarmee kunnen zij werk en privé beter op elkaar afstemmen. Denk bijvoorbeeld aan Het Nieuwe Werken.

Lees alles over: Het Nieuwe Werken